amestecate

  • Subscribe to our RSS feed.
  • Twitter
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Facebook
  • Digg

Sunday, February 21, 2010

Protest împotriva Ministerului Transporturilor şi CNADNR-ului

Posted on 9:22 PM by Unknown
Propun ca în Codul Rutier acest semn să nu mai poarte denumirea de "Atenţie, Drum cu Denivelări!" ci "Atenţie, Drum cu Gropi!" lângă care să fie pusă o plăcuţă adiţională "Aici au fost banii dumneavoastră!".
Nu înţeleg cum de nimeni nu a dat încă în judecată Ministerul Transporturilor si implicit CNADNR pentru starea drumurilor naţionale şi europene din România.
Nu este posibil ca acest minister prin aceasta companie să nu facă nimic în privinţa aceasta şi să-şi bată joc de toţi aceia ce plătesc vigneta de drum.
Nu este posibil să se afişeze mereu scuza că a fost o iarma grea, că nu este buget şi alte alea. Dar banii din rovignete unde săracie sunt? Bineînţeles în buzunarele regilor (mogulilor) asfaltului.
Nu se poate să-ţi dărâmi efectiv maşina (pe care majoritatea am dat foarte mulţi bani, munciţi cu greu) încercand să mergi pe aceste drumuri. Nimeni nu face nimic în acest sens, nici măcar bunavoinţa de a pune niste nisip cu pietriş în craterele apărute în asfalt.
Pe europeanul ce leaga Bumbeşti-Jiu de Rovinari este un calvar! Ştim cum s-a adjudecat modernizarea acestui drum, ştim şi cine şi-a însuşit banii! Dar lipsa de bun simt este la ea acasa! CNADNR-ul sta şi se uită către minister iar acesta ca şi Moromete spune "N-am!".
O altă porţiune de drum impracticabilă este cea de aproape 10 km ce porneşte din localitatea Deduleşti către Piteşti. Şi câte alte drumuri europene şi nationale nu sunt în aceeaşi stare!

Lipsa de bun simţ face ca CNADNR-ul să nu pună nici un semn de avertizare măcar asupra stării drumului şi nici să marcheze locurile periculoase sau măcar să le împrejmuiască.
Nu înţeleg de ce societăţile de asigurare, care plătesc daunele celor care prin efectele asigurărilor de tip CASCO îşi repară maşinile urmare a daunelor produse din cauza acestor gropi, nu acţionează în instanţă Ministerul Transporturilor sau CNADNR!
Nu înţeleg de ce o asociaţie gen ACR (Automobil Clubul Român) nu face demersuri în acest sens!
Nu înţeleg de ce avocaţii care stau pe tuţă din lipsa de procese nu valorifică acest aspect!
M-a intrigat foarte mult săptămâna trecută când un prieten mi-a relatat că a fost oprit pe stradă de poliţia rutieră care era însoţită de cei de la Autoritatea Rutieră pentru a-l controla de plata rovignetei. Când prietenul meu le-a spus că nu le arată acest document decât dacă îi plătesc despăgubiri pentru cauciucul distrus într-o groapă din asfalt, aceştia din urmă au trecut la ameninţări şi intimidari! Nu este posibilă atâta nesimţire şi impertinenţă din partea organelor de control!
În Anglia, fiindcă numai ce am fost acolo şi am văzut cum stau lucrurile, plata taxei de drum se face numai în momentul în care se dovedeşte prin prezentarea actelor originale că s-a plătit asigurarea auto şi se dispune de verificarea tehnică la zi a maşinii. Dacă poliţia găseşte maşina fără taxa de drum plătită, indiferent dacă aceasta este trasă pe stânga într-un loc public sau parcare, o ridica imediat! (aceasta este numai una din metodele de a obliga pe cei ce circulă cu maşina pe drumurile publice la plata vignetei de drum!).
Haideţi oameni buni, în special cei ce şi-au stricat masinile pe aceste drumuri să dăm în judecată acest minister şi această companie ineficientă, să cerem despăgubiri pentru daunele create bunurilor noastre, pentru înşelăciune, proastă adminstrare şi lispă totală de interes.
Ruşine tuturor celor ce se ocupă de starea drumurilor din România!
Mulţi prieteni mi-au replicat în momentul în care am iniţiat acest protest ceva de genul "Pai nu pe ei i-ai votat?"
Da oameni buni, pe ei i-am votat si tocmai de aceea în baza votului meu cred ca am dreptul să mă ridic şi să protestez în special atunci cand e vorba de banii mei! Trebuie exprimate opinii şi din partea electoratului nu numai din cea a opoziţiei! Măcar să luam atitudine, nu să ne resemnăm!

Vlad Vanca

P.S. În link-urile Ministerului Transporturilor ( http://www.mt.ro/ ) si Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA ( http://www.cnadnr.ro/ ), puteţi vedea că nu se pomeneşte deocamdată nimic despre aceste drumuri, în accepţiunea celor responsabili, totul fiind OK! Se pot trimite mail-uri de protest din paginile acestora, iar pentru domnul Berceanu vă furnizez eu adresa: radu.berceanu@senat.ro
Read More
Posted in Actiuni | No comments

Friday, February 19, 2010

AVG Internet Security 9.0.730

Posted on 8:52 PM by Unknown

Deoarece mai multi prieteni m-au interpelat in ultima vreme pentru a le sugera o solutie antivirus eficienta, m-am gandit sa supun atentiei dv-stra solutia AVG Internet Security 9.0.730 ce va ofera protectie atat impotriva virusilor, troienilor, mail-uri nedorite (spam), programelor spyware, cat si protectia porturilor de intrare si iesire din PC-ul dv-stra dinspre si spre Internet.
Recomand instalarea AVG Internet Security 9.0.730 din urmatoarea locatie: http://www.avg.com/eu-en/download-trial
Se va descarca un fisier de 872 kB denumit avg_iswt_stb_all_9_40.exe.
Prin lansarea in executie a acestuia se va incepe descarcarea propriu-zisa a programului (aproximativ 200Mb) de pe site-ul producatorului si apoi instalarea acestuia in sistemul dv-stra.
La instalare se va cere introducerea unui cod, cel generic fiind valid doar pentru o perioada de 30 de zile.
Daca lasati codul existent, veti beneficia de 30 de zile actualizari gratuite ale produsului si de suport tehnic din partea producatorului pentru orice fel de problema aparuta! Parerea mea este ca timp de 30 de zile puteti sa va dati seama de eficienta acestui program si daca el corespunde exigentelor dv-stra. Recomadarea mea este
sa-l incercati si eventual dupa testare sa-l achizitionati (nu costa decat 53 de euro pe an...deci cam 200 lei, sau 80 de euro pe doi ani....nimica toata daca stam sa ne gandim de cate probleme puteti fi feriti).
Eu zic ca merita!
O alta cale de a testa programul pe o perioada mai lunga de 30 de zile este dezinstalarea acetuia dupa ce a exiprat perioada de actualizare initiala si reinstalarea lui, beneficiind de un nou cod de 30 de zile. E o tehnica buna si care nu ia prea mult timp (ma refer la dezinstalare si instalare din nou) 
Recomandarea mea este cumpararea in final a acestuia, in acest fel ajutand dezvoltatorii si producatorii programului in mentinerea acestuia. (e firesc ca orice lucru bine facut sa fie platit!)
Dupa instalare vi se va cere repornirea PC-ului, iar dupa efectuarea acestei reporniri vi se va cere scanarea sistemului de virusi.
Ca sa nu existe dubii, puteti lasa si versiunea actuala de antivirus pe care o detineti sa mearga in paralel, desi se va incetini destul de mult functionarea systemului avand doua motoare active de scanare! Dupa ce va convingeti ca totul este OK puteti dezinstala una din versiuni.
Am tinut sa fac aceste precizari deoarece programul este complet si foarte eficient!
Nu stiu ce solutii folositi, dar cu siguranta aceasta este una foarte buna si care nu consuma resursele PC-ului!
Anterior, eu am avut solutia Corporate Client de la Symantec care m-a dezamagit cumplit (daca o aveti, va recomand s-o dezinstalati deoarece nu mai este deloc eficienta si riscati sa va infectati rau cu virusi vechi, nu cu semnaturi noi..., asa am patit eu!), am incercat timp de o luna aproape toate programele de gen si acesta m-a multumit in totalitate.
Daca suspectati ca PC-ul dv-stra a fost infectat cu un virus troian, atunci inainte va recomand utilizarea programului Trojan Remover 6.8.1.0 ce se poate descarca din urmatoarea locatie: http://www.simplysupersoft.com/download/dl/trjsetup681.exe
Si acest program are o perioada de evaluare de 30 de zile, dar eu zic ca este suficient pentru a putea sa-l utilizati in vederea inlaturarii troienilor din PC-ul dv-stra daca acestia au apucat sa infecteze sistemul.

SUCCES!
Read More
Posted in Tehnic | No comments

Sunday, February 7, 2010

Impresii de calatorie partea 1

Posted on 7:45 PM by Unknown

Fiindca in noiembrie am reusit sa achizitionez pe e-bay o masina second-hand din Anglia, am hotarat ca in februarie, dupa ce au trecut gerurile napraznice si valul de ninsori ce s-a abatut asupra Europei, sa merg sa ridic masina si sa o aduc in tara ca sa ma si folosesc de ea.
Zis si facut!
Dupa ce in prealabil am rezervat bilete la avion, am hotarat sa purced la drum.
Vineri seara am ajuns in Bucuresti si fiindca studiasem discutiile de pe diverse forumuri privind transportul public si privat din capitala, am hotarat sa dau un telefon unei companii de taxi pentru a putea ajunge la aeroport. Pot sa spun ca toate ofertele ce mi s-au facut din fata garii erau de cel putin trei ori mai mari decat m-a costat in final drumul de la gara la aeroportul Baneasa....denumit si Aurel Vlaicu. Nu imi dau seama cum de politia si autoritatile locale permit mafia din fata garii, ceea ce se face acolo fiind abuz de incredere si inselatorie. Chiar ma uitam ca erau numai tiriplici cu masini transformate in taxi pe acolo si nici o mare companie bucuresteana....probabil mafia si presiunile sunt atat de tari incat acestea din urma refuza sa se lupte cu mafiotii, preferand comenzile telefonice.
Ma rog....ca pe la noi...la nimeni! Dar acesta n-a fost prima intamplare ce avea sa-mi lase un gust amar!
Am ajuns si la aeroport...probabil i se spune asa...fiindca intr-adevar de aici ma pleaca ceva avioane ale companiilor de zbor low-cost BlueAir si Wizzair, fiindca in realitate arata ca si autogara din Targu-Jiu....adica
naspa. Singura diferenta notabila consta in faptul ca aeroportul era totusi incalzit si curatel.
Dupa ce am reusit sa ocup un loc pe putinele scaune din asa zisa sala de asteptare, care era si sala de bilete si de impachetare si de toate..., am asteptat cu rabdare ora de check-in pentru zborul pe care urma sa-l efectuez.
Dupa indelungi asteptari a venit si ora de predare a bagajelor si de vizare a biletelor.
Ajuns in fata punctului de predare bagaje, mi s-a spus ca bagajul ce urma sa fie trimis in cala avionului depasea cu trei kilograme greutatea maxima admisibila. Revoltat am spus ca-l cantarisem si eu acasa si ca acesta corespundea indicatiilor de pe pagina web a firmei de transport aerian, adica sa aiba maxim 20kg. Mi s-a replicat ca se schimbasera datele si aceasta greutate trebuia sa fie de maxim 15kg. Naspa moment!
Am fost pus sa aleg in a plati contravaloarea greutatii suplimentare, adica 15 euro pe kg (asta da suma....afacere curata! si nu am inteles de ce in euro atata timp cat la noi platile nationale se fac in lei....fiindca desi suntem in UE, tara noastra n-a trecut inca la moneda unica europeana...), sau renuntarea la 3kg din bagaj.
Bineinteles ca nu eram tampit sa platesc aceasta suma, asa ca inapoi cu bagajul, desfa-l si scoate 3kg...de haine...ca nu transportam altceva. Noroc ca am avut o plasa la mine in care le-am putut pune, chit ca apoi aratam ca taranul venit de la piata!
In final...bagajul s-a incadrat in limite si a fost acceptat!
Apoi au urmat formalitatile de vama....
Ei, pot sa spun ca vamesii nostri isi fac treaba, sunt vigilenti si corecti. Bineinteles ca am fost pus sa ma dezbrac de orice ar fi putut contine elemente metalice si am aranjat lucrurile in tavitele puse la dispozitie. Dupa ce am fost pus sa despachetez o plasa plina de cabluri ce le luasem pentru telefoanele mobile si echipamentele ce urmau sa fie puse pe masina, am fost lasat sa mi le iau si sa le reimpachetez.
In sfarsit....mai urma doar imbarcarea!
Sala de asteptare de aici din fata portilor este extrem de mica, iar fiindca intr-un interval de o ora trebuiau sa plece sase curse aeriene cu diferite destinatii europene si deoarece aceasta sala nu mai facea fata aglomeratiei, baietii destepti s-au gandit sa dea alinierea in fata portilor de imbarcare ca sa mai comaseze prostimea. Cu trei sferuri de ora inaintea imbarcarii s-a emis anuntul pentru toate portile, iar naivii...printre care si eu bineinteles...m-am aliniat in aglomeratia din fata portilor.
Cand a venit in sfarsit ora imbarcarii, au catadicsit sa apara si soferii autobuzelor sa dea drumul la masini, probabil sa fie siguri ca se misca din loc, nicidecum sa le incalzeasca!
Momentul trecerii prin poarta de imbarcare catre autobuz a fost unul ce mi-a amintit de perioada post 1989 decembrista cand se afla ca au bagat carne pe la o alimentara. Nu exagerez deloc!
S-a facut o busculada de nu-mi venea sa cred! Parca eram la o cursa, impinsaturi, coate, calcat pe picioare...parca oamenii erau disperati sa plece avand in spate cine stie ce primejdie iminenta!
Si am reusit sa ma urc in autobuz....si am stat pana s-a umplut ochi de nu aveai loc sa mai arunci un ac! Niste britanci care au aparut cu putin timp inainte de a se pune autobuzul in miscare, se uitau nepuntinciosi la acesta nestiind pe unde sa mai intre si ei...! In final li s-a facut semn sa intre langa sofer. Bineinteles ca desi avionul nostru pleca primul, autobuzul in care eram a plecat in urma celorlalte autobuze ce duceau pasagerii altor curse aeriene.
Daca stiam cat era drumul pana la avion, mai bine mergeam pe jos...! Atata circ gratuit si inghesuiala pentru 300 de metri!
Ajunsi la scara avionului, am beneficiat de a doua mare busculada. Oamenii se repezeau pe scara de parca toti ar fi dorit sa prinda loc la geam! Chiar nu imi dau seama ce era atata panica! Oamenii de ordine ce supravegheau imbarcarea au trebuit sa intervina de cateva ori si sa opreasca multimea dezlantuita ce urca in pas alergator pe scara deoarece aceasta nu era foarte stabila si risca sa se basculeze. Fratele meu...n-am crezut sa vad asa ceva!
Eh...in final....dupa impinsaturile de pe scara avionului, am reusit sa patrund si eu in el si am gasit un loc pe care l-am si ocupat, chiar daca nu era la geam!
Avionul era un Airbus vechi de cel putin 20 de ani! Scaune din piele scorojita si frecata, reci de iti ingheta nu numai fundul pe ele la primul contact!
Bine macar ca avionul a decolat la timp fara alte incidente! In sfarsit....lumea se mai linistise!
Dupa ce am traversat Canalul Manecii am fost anuntati de catre capitanul avionului ca trebuie sa ne pregatim de aterizare! Am ramas uimit fiindca mai erau inca 40 de minute minim de zbor, asta dupa ce vazusem anterior orarul de zbor. Cuminti ne-am pus centurile si am asteptat!
Au urmat niste looping-uri aeriene, cu urcari bruste si coborari planate de nu intelegeam ce se petrece. Desi la un moment dat am sesizat ca au fost oprit tot, nu stiam ce se petrece! Abia spre finalul calatoriei, capitanul ne-a explicat ca a trebuit sa faca nu stiu ce resetari ce au implicat oprirea aeronavei in zbor si repornirea ei...probabil nu mai raspundea la nu stiu ce comenzi si cei de la sol le-au sugerat asa ceva, sa urce cat mai sus ca sa poata face aceasta manevra in planaj. Interesant!
Bine ca am ajuns la destinatie in Lutton unde am respirat usurat ca am terminat o calatorie destul de naspa. Anglia ne-a urat bun venit!
Continuarea in partea a doua...!
Read More
Posted in Impresii | No comments

Tuesday, February 2, 2010

Din nou...despre fericire

Posted on 10:05 PM by Unknown
M-am apucat de acest post din dorinta de a infirma supozitiile unor prieteni sau amici ca as fi intr-o faza naspa (a se intelege depresiva) mai ales dupa penultimul post "Prioritatea nr.1". In acel post incepeam prin a spune ca citind un post mai vechi pe care l-am si redat apoi, m-am amuzat si aceasta din cauza ca multe lucruri au ramas neschimbate fata de ceea ce imi propusesem atunci!
Chiar ma amuza ca alegand anumite melodii ale zilei, sunt de asemenea judecat ca avand o stare buna sau rea. Intr-adevar in general incerc sa gasesc ceva care sa exprime cat mai bine starea mea de spirit in momentul postarii, dar asta nu inseamna ca acea stare este si persistenta.
Eu fiind o fire extrovertita, reusesc sa ma eliberez destul de repede de ceva care ma apasa refuland furia, supararea sau nemultumirea la un moment dat, apoi totul revenind la normal si decurgand absolut firesc.
Fiindca tot am postat azi pe facebook citate despre fericire, pana la urma asta si simt acuma, incerc sa-mi explic aceasta stare prin urmatoarele argumente:
- sunt fericit, fiindca asa cum scria intr-un citat "Fericirea este alcătuită dintr-un şir de plăceri mărunte." si recunosc ca toate acestea insumate imi dau o stare de multumire;
- sunt fericit de fiecare data cand reusesc sa duc la bun sfarsit ceea ce mi-am propus, indiferent cat de marunt ar putea parea acel ceva;
- sunt fericit ca am langa mine persoana care ma cunoaste cel mai bine, are incredere in mine, ma intelege, ma sustine si ma ajuta sa-mi incarc mereu bateriile;
- sunt fericit ca cei pe care-i iubesc si ii consider foarte apropiati sunt sanatosi;

- sunt fericit de ceea ce fac zilnic fiindca chiar imi place ceea ce fac;
- sunt fericit de fiecare data cand cunosc oameni inteligenti de la care pot invata ceva;
si lista poate continua....
Asa cum scriam intr-un post anterior, fericirea este o stare de bine, de siguranta, iar atunci cand o ai nu numai ca o impartasesti celor din jur ci chiar ii poti determina si pe acestia sa o descopere si sa se bucure de ea.
Optimistii in general sunt niste oameni fericiti fiindca reusesc sa vada partea plina a paharului in orice situatie.
A ne lasa coplesiti de necazurile marunte fara a avea speranta si puterea de a le infrunta, ne determina sa fim nefericiti.
De fiecare data cand zic ca sunt fericit, ma raportez la momente in care n-am fost si ma bucura faptul ca am reusit sa trec peste acele perioade.
De multe ori imi propun sa ma bucur de fiecare zi, nu ca si cum ar fi ultima, ci de ea in sine fiindca timpul trece atat de repede si odata cu el si viata noastra!
Read More
Posted in Ganduri | No comments
Newer Posts Older Posts Home
Subscribe to: Posts (Atom)

Popular Posts

  • Adele - Live At The Royal Albert Hall 2011
    Am reusit sa iau tot concertul de pe torrente si pot sa va spun ca merita vazut si ascultat (desi eu am ales versiunea DVD5 compilata dupa B...
  • Campanie umanitara 2011
    Campanie umanitara 2011 from Vlad Vanca on Vimeo .   Pentru al treilea an consecutiv, colegii din cadrul departamentului AQ din SC Complex...
  • Zilele Elvira Godeanu / 07-18 Mai 2010
    Festivalul se va desfăşura în perioada 7 – 18 mai , aproape două săptămâni de reprezentaţii, cu spectacole mari, unele dintre ele în premi...
  • Şefia...transformare şi efemeritate
    Exemplu de organigramă la o societate de stat (şi eu sunt pe acolo...dar nu mă văd de atâta găinaţ) Mulţi dintre cei ajunşi în posturi de ...
  • Lady Gaga - The Monster Ball Tour​ At Madison Square Garden 201​1
    Astazi a venit randul preferatei mele, nonconformista, talentata, fenomenul numit Lady Gaga! Concertul poate fi descarcat din urmatoarea loc...
  • Silent Uninstalling/Removing AVG 8.xx over the network
    For six years I have used in my company computer network product offered by Symnatec, AntiVirus Corporate version 7.5, 8.0, 9.0, 10.0 and fi...
  • Din nou...despre fericire
    M-am apucat de acest post din dorinta de a infirma supozitiile unor prieteni sau amici ca as fi intr-o faza naspa (a se intelege depresiva) ...
  • In viata trebuie sa fii persuasiv
    Persuasivitatea , asa cum este explicata si in DEX inseamna “Care urmărește sau are darul să convingă pe cineva să creadă, să gândească sau ...
  • Bloger detaliat - continuare
    Textul de mai jos este extras din ajutorul existent chiar in pagina de blog. Sunt instructiuni destul de complete despre ceea ce se poate fa...
  • Impresii de calatorie partea 1
    Fiindca in noiembrie am reusit sa achizitionez pe e-bay o masina second-hand din Anglia, am hotarat ca in februarie, dupa ce au trecut gerur...

Categories

  • Actiuni
  • Blogging
  • Evenimente
  • Felicitari
  • Ganduri
  • Impresii
  • Literar
  • Muzica
  • Noutati
  • Senzational
  • Tehnic

Blog Archive

  • ►  2012 (23)
    • ►  June (1)
    • ►  April (1)
    • ►  March (3)
    • ►  February (3)
    • ►  January (15)
  • ►  2011 (7)
    • ►  December (5)
    • ►  November (1)
    • ►  April (1)
  • ▼  2010 (41)
    • ►  December (3)
    • ►  July (2)
    • ►  May (3)
    • ►  April (7)
    • ►  March (3)
    • ▼  February (4)
      • Protest împotriva Ministerului Transporturilor şi ...
      • AVG Internet Security 9.0.730
      • Impresii de calatorie partea 1
      • Din nou...despre fericire
    • ►  January (19)
  • ►  2009 (2)
    • ►  December (2)
Powered by Blogger.

About Me

Unknown
View my complete profile